Objavljeno dana: 18.11.2014

Na zasjedanju Godišnje skupštine Federacije euro-azijskih berzi (FEAS), te na sastanku radnog komiteta i sjednice Izvršnog odbora ove međunarodne organizacije, koja će bit će održana u Zagrebu, Hrvatska, 19. i 20. novembra ove godine, Sarajevsku berzu-burzu predstavljat će dr Tarik Kurbegović, direktor SASE.

Sarajevska berza učestvovat će u radu svih tijela FEAS-a, gdje je prvog dana predviđen radni sastanak za članice na kojem će se, kako je najavljeno, razgovarati o poboljšanju rizika poslovanja na berzi: od strategije rizika do rizika menadžementa, kao i o tržištu intelektualnog vlasništva, te drugim aktuelnim temama razvijenijih tržišta ovog regiona.

Tokom drugog dana planirane su sjednice Izvršnog odbora I Generalne skupštine FEAS-a, na kojima će biti prezentirani različiti izvještaji, uključujući odnose sa investitorima, regulative, te radionice, a razmatrat će se i prijem novih članova kao i aktivnosti FEAS-a u narednoj godini.

Smatramo vrlo značajnim aktivnosti u okviru FEAS-a, čija se konkretna korisnost ogleda, između ostalog, u tehnološkoj razmjeni među berzama, zajedničkim projektima, te saradnji na razmjeni najboljih poslovnih praksi. Važno je da SASE bude prisutna u svim razvojnim procesima tržišta kapitala euro-azijske regije, jer je i cilj ove organizacije da pomogne bržem razvoju svake pojedinačne berze jačanjem saradnje među njima, a kako bi na što bolji način bio iskorišten potencijal tržišta euro-azijskog regiona.

Inače, FEAS pokriva regije Balkana, centralne Azije, te Bliskog Istoka, kao i dijela Sjeverne Afrike. Broji 34 članice, 12 pridruženih članica i 4 bilateralna člana, uključujući, osim berzi, i “post trade” insitucije tržišta kapitala, dilerske asocijacije i regionalne saveze iz 30 zemalja. Sarajevska berza punopravna je članica FEAS-a od 2004. godine.