en-USbs-Latn-BA
Odaberite simbol za pregled emitenta

Profil SASE

Sajevsku berzu-burzu vrijednosnih papira d.d. Sarajevo (SASE) osnovalo je, na ravnopravnoj osnovi, osam brokerskih kuća iz Federacije BiH, 13. septembra 2001. godine. Trgovanje na SASE zvanično je počelo 12. Aprila 2002. godine, kada je održana prva aukcija u iznosu od 3.099,00 KM.

Vlasnici Sarajevske berze-burze su brokerske kuće i fizička lica iz Federacije BiH, u ukupnom procentualnom iznosu od 80,0944%, te tri finansijske institucije Republike Turske: Borsa Istanbul 9,8878%, Central Registry Agency Turkey 5,0089 %, te Takasbank 5,0089 % vlasništva Sarajevske berze-burze d.d., ravnopravnih u vlasničkim pravima i obavezama.

Berza je centralno mjesto povezivanja ponude i potražnje za vrijednosnim papirima. Drugim riječima, Berza je mjesto gdje se na osnovu ponude i potražnje formira realna tržišna cijena određenog vrijednosnog papira. U skladu s tim, Berza ne određuje, niti utiče na promet vrijednosnim papirima, ona samo reflektira ukupnu ponudu I potražnju, odnosno ona je ogledalo stanja u ekonomiji jedne države.

Kroz godine postojanja, Sarajevska berza je unapređivala i razvijala elektronsku infrastrukturu sistema trgovanja, te se danas trguje na berzi svaki radni dan u periodu od 10,00 do 13,30 sati, u skladu sa razvojem i potrebama tržišta.

Trgovina se odvija na Kotaciji i Slobodnom tržištu (ST1, ST2, ST3, segment za emitente u stečaju i segment za obveznice) a načini trgovine su kontinuirano i aukcijsko trgovanje. Sve navedeno sadržano je u jedinstvenom elektronskom sistemu trgovine, BTS sistemu (berzanski trgovinski sistem), u koji brokeri, iz svojih matičnih brokerskih kuća, unose naloge za kupovinu i/ili prodaju.

Trgovanje vrijednosnim papirima na Sarajevskoj berzi je javno i transparentno. Svako zainteresirano, fizičko i pravno lice, može dobiti, uz naknadu za korištenje, aplikaciju koja omogućava praćenje real-time trgovanja na sistemu. Aplikacija se može koristiti sa svih računara i mobilnih uređaja, i za njeno pokretanje je potreban samo internet pristup.

U narednom periodu, SASE će, kao aktivni sudionik u razvijanju tržišta kapitala, uticati na proširenje i šarolikost vrsta finansijskih usluga i instrumenata, I to kroz prezentaciju savremenih tehničkih, tehnoloških I informacionih mogućnosti berze.

SASE, kroz svoj način rada i djelovanja, osigurava najviše standarde u prometu vrijednosnih papira i teži biti jedan od pokretača potpunog razvoja tržišta kapitala i ekonomskog razvoja Bosne i Hercegovine. Svoje poslovanje gradi na principima profesionalnosti, stručnosti, etičnosti i odgovornosti.

Sarajevska berza je privatna ustanova, nezavisna i transparentna u svom radu, oslobođena uticaja politike.

SASE Bilten

Ukoliko želite primati izvještaje ,kursne liste i izvještaje o trgovini putem maila, potrebno je da se pretplatite za SASE Bilten.

Aplikacija FAST

Ukoliko želite da imate pristup trenutnim informacijama sa tržišta postanite korisnik Aplikacije FAST.

Marketing

Na web stranicama Sarajevske berze-burze moguće je oglašavanje postavljanjem oglasnih bannera različitih formata.

Kontakt

  • Adresa: Đoke Mazalića 4/I,  Sarajevo

  • Telefon: (387) 33 251-460

  • Email: contact@sase.ba