en-USbs-Latn-BA
Odaberite simbol za pregled emitenta

Kako se kupuju i prodaju dionice

Proces trgovine počinje sa investitorima, koji žele da kupe ili prodaju dionice. S obzirom da to ne mogu uraditi direktno na Berzi, moraju se obratiti jednoj od brokerskih kuća, članica Sarajevske berze.

Da bi brokerska kuća mogla posredovati u prodaji dionica ona prije svega mora imati dozvolu od Komisije za vrijednosne papire i biti član Sarajevske berze – burze kao i Registra vrijednosnih papira.

Danas na tržištu ima mnogo registrovanih brokerskih kuća, stoga treba razmisliti koju brokersku kuću izabrati. Osnovni kriterij prilikom odabira brokerske kuće trebaju biti cijene i nivo usluga koje nude, te poslovanje iste.

Kompletan spisak članova Berze koji su ovlašteni za trgovinu na SASE  

Kada ste odlučili ko će vas predstavljati na berzi, potrebno je da odete u tu brokersku kuću i da s njima potpišete Opći ugovor o posredovanju. Ovaj se ugovor potpisuje samo prvi put kada se dolazi u brokersku kuću radi izdavanja naloga (Naravno, ukoliko promjenite brokersku kuću, morat će te potpisati i novi ugovor).

Ovom prilikom brokerska kuća Vam dodjeljuje jedinstvenu identifikacijsku šifru, koju ne smijete saopštavati nikome osim ovlaštenom brokeru prilikom izdavanja naloga.

Nakon potpisivanja ugovora slijedi izdavanje naloga. Prilikom izdavanja naloga morate naznačiti (između ostalog):

  • vrijednosni papir – dionice koje želite kupiti / prodati
  • cijenu: limitirani nalog (Vi određujete najvišu cijenu koju ste spremni platiti ukoliko želite kupovati dionice tj. minimalnu cijenu po kojoj želite prodati svoje dionice) ili tzv. tržišni nalog, kod kojeg ne određujete cijenu.
  • do kada Vaš nalog treba da važi (otvoreni nalog, validnost do određenog datuma, dnevni nalog).
  • količinu dionica.

Ukoliko izdajete kupovni nalog, morat će te prethodno uplatiti avans za kupovinu dionica na namjenski račun brokerske kuće. Ukoliko prodajete dionice, brokerska kuća Vam može zatražiti potvrdu od Registra vrijednosnih papira o stanju na Vašem računu.

Nakon što izdate nalog, brokerska kuća Vam izdaje potvrdu o prijemu naloga. Broker nakon toga unosi nalog u Berzanski trgovinski sistem – BTS. Nakon što se vaš nalog ispuni, broker će vam javiti i saopštiti cijenu po kojoj ste kupili ili prodali dionice. Važno je napomenuti da cijena po kojoj ste kupili / prodali svoje vrijednosne papire može biti samo povoljnija ili identična onoj koju ste Vi naveli u svom nalogu.

Ukoliko ste bili kupac u transakciji, Vaše dionice će biti na Vašem računu kod Registra vrijednosnih papira. Ubrzo nakon promjene stanja na tom računu, Registar će Vas obavijestiti o novom broju vrijednosnih papira slanjem izvoda.

U slučaju da ste prodali dionice, novac će biti na Vašem računu 4-5 dana nakon zaključivanja transakcije. Iako je rok za obračun i poravnanje (tzv. clearing & settlement) T+2, zbog bankarskih procedura mala je vjerovatnoća da ćete novac zaista imati 3. dan od sklapanja transakcije na Vašem računu.

U slučaju prodaje vrijednosnih papira, Registar će Vam poslati obavijest o promjeni stanja na računu. Detaljniji pregled osnova trgovine na SASE možete pronaći u našem biltenu  Vodič kroz Sarajevsku berzu-burzu

SASE Bilten

Ukoliko želite primati izvještaje ,kursne liste i izvještaje o trgovini putem maila, potrebno je da se pretplatite za SASE Bilten.

Aplikacija FAST

Ukoliko želite da imate pristup trenutnim informacijama sa tržišta postanite korisnik Aplikacije FAST.

Marketing

Na web stranicama Sarajevske berze-burze moguće je oglašavanje postavljanjem oglasnih bannera različitih formata.

Kontakt

  • Adresa: Đoke Mazalića 4/I,  Sarajevo

  • Telefon: (387) 33 251-460

  • Email: contact@sase.ba