Objavljeno dana: 24.05.2013

Sarajevska berza – burza bila je domaćinom sastanaka radnog komiteta i Izvršnog odbora Federacije euro-azijskih berzi (FEAS), održanog jučer, 23. 05. 2013. Godine u Poslovnom centru UNITIC, u Sarajevu.

Zasjedanje Radnog komiteta otvorio je predsjednik ovog komiteta, Ivan Takev, direktor Bugarske berze, a potom je Tarik Kurbegović, direktor SASE, prisutnima poželio dobrodošlicu u Sarajevo, i u Bosnu i Hercegovinu, istakavši da je Sarajevskoj berzi bilo zadovoljstvo biti domaćin FEAS-u.

Inače, sastanci FEAS-a održavaju se svakih šest mjeseci, i svaki put u drugoj državi. Teme ovih sastanaka su kako ubrzati razvoj berzi, kako poboljšati lokalna tržišta da budu što privlačnija za investitore, te razmjena iskustva na tom polju. Također se biraju grupe radi rješavanja određenih problema, te se potom rade na implementaciji modela razvoja na svakoj berzi pojedinačno.

Kako je istaknuto sa ove sjednice, glavne dvije teme su bile kako ovo područje, koje pripada FEAS-u, napraviti što privlačnijim za domaće i strane investitore, te na koji način što uspješnije promovisati tržište kapitala.

Inače, FEAS pokriva regije Balkana, centralne Azije, te Bliskog istoka, kao I dijela sjeverne Afrike. Broji 28 zemalja članica i 34 berze, te 15 pridruženih članica uključujući "post trade" institucije tržišta kapitala, dilerske asocijacije i regionalne federacije.

Sastanci na principu “svaki put u drugoj državi” nisu formalnog karaktera, nego je to model putem kojeg pokušavaju upoznati druge države, druga područja i načine trgovanja, kako bi se pronašli kvalitetni modeli razvoja tržišta kapitala. U tom procesu, jako je bitna regulativa određenog područja, te je jedna od zadaća FEAS-a upravo da se regulative harmoniziraju, te da nema velikih razlika u propisima koji se tiču tržišta kapitala. U ovom se principu i ogleda snaga euroazijskih tržišta kapitala.

Foto: