Objavljeno dana: 18.09.2013

U organizaciji Sarajevske berze-burze proteklog vikenda, od 13. do 15. septembra, održane su 20. Sportske igre berzi centralne i istočne Evrope, u Sarajevu. Sarajevska berza ugostila je kolege iz Turske, sa Istanbulskeberze, iz Slovenije, sa Ljubljanske berze, iz Poljske, sa Centralnog depozita vrijednosnih papira, iz Mađarske, sa Budimpeštanske berze, iz Austrije, sa Bečke berze, iz Grčke, sa Atinske berze, iz Crne Gore, sa Montenegro berze, te dva tima iz Bosne i Hercegovine, sa Banjalučke berze i tim Sarajevske berze. Učesnici iz osam zemalja, i sa devet berzi i drugih institucija tržišta kapitala ove regije takmičili su se u osam sportskih disciplina: nogomet, košarka, odbojka, trčanje, plivanje, tenis, stoni tenis i kuglanje. Sva sportska takmičenja održana su u subotu, 14. septembra, u Olimpijskom kompleksu Zetra, gdje su odigrani mečevi iz odbojke, košarke i stonog tenisa, na vanjskim terenima „Centra za sport i rekreaciju Sarajevo“, odigrane su malonogometne utakmice, trčanje i tenis upriličeno je na terenima „Atletskog kluba Sarajevo“, dok su plivanje i kuglanje bili organizirani u Hotelu „Hollywood“, na Ilidži, gdje su učesnici bili smješteni.

Na kraju sportskog dana, upriličeno je proglašenje pobjednika I dodjela medalja za prva tri osvojena mjesta po disciplinama. Tako su u odbojci najbolji bili Austrijanci, čiji je tim sa Bečke berze kući odnio zlatnu medalju, u košarci pobjedu su slavili predstavnici Montenegro berze, dok su u nogometu titulu prvaka i ovaj put odbranili zlatni momci tima Sarajevske berze.

U individualnim disciplinama, zlato u tenisu, u ženskoj kategoriji, osvojila je predstavnica Istanbulske berze, Ceril letin, dok je kolega Adnan Hadžić iz BiH zlato donio Sarajevskoj berzi. U stonom tenisu, najbolja je bila Silvia Hirsch iz Austrije, dok je u muškoj kategoriji prvo mjesto osvojio Taskin Subasi sa Istanbulske berze. U trčanju najbrža je bila Hermina Panter iz Slovenije, dok je u muškoj kategoriji zlato osvojio Marcin Wrona iz Poljske. Prvo mjesto u plivanju osvoio je Peter Strasser iz Austrije, dok je u ženskoj kategoriji pobijedila Giozae Canli iz Turske. U kuglanju najbolji su bili gosti iz Mađarske, Andrea Tyukodi i Alpal Sarkozi, koji su kući odnijeli zlatne medalje.

Berzanski turnir, koji je već tradicionalan događaj berzama i ostalim sudionicima s tržišta kapitala u našoj regiji, izvrsna je prilika za stvaranja novih kontakata jačanje odnosa na društvenoj i sportskoj osnovi, a također i prilika za odmor i druženje. Sarajevska berza-burza je izrazito zadovoljna činjenicom da je mogla organizirati ovakvu jednu manifestaciju, te uzvratiti gostoprimstvo mnogobrojnih berzi u regionu, koje su do sada bile domaćini prethodnih berzanskih igara. SASE se stoga potrudila da bude dobar domaćin berzanskog turnira, te da svim učesnicima, kojih je ove godine bilo više od 200, obezbijedi kvalitetnu igru, dobru zabavu, sportsko druženje, te nezaboravan vikend u Sarajevu.

Rezultati igara po disciplinama:

ODBOJKA

1. Austrija ( Vienna stock exchange)
2. Turska (Borsa Istanbul)
3. Mađarska (Budapest stock exchange)

KOŠARKA

1. Crna gora (Montenegro berza)
2. Bosna i Hercegovina (Sarajevska berza-burza/SASE)
3. Grčka (Hellenic stock exchange)

NOGOMET

1. Bosna i Hercegovina ( SASE)
2. Crna Gora (Montenegro stock exchange)
3. Turska (Borsa Istanbul)

TENIS (KATEGORIJA ŽENE)

1. Beril Cetin (Turska)
2. Silvia Hirsch (Austrija)
3. Ulrike Muelleder (Austrija)

TENIS (KATEGORIJA MUŠKARCI)

1. Adnan Hadžić (BiH-SASE)
2. Feđa Krivošić (BiH-SASE)
3. Darko Lakić (BiH-Banjalučka berza)

STONI TENIS (ŽENE)

1. Silvia Hirsch (Austrija)
2. Beata Kulczynska (CSD Poland)
3. Beril Cetin (Turska)

STONI TENIS (MUŠKARCI)

1. Subasi Taskin (Turska)
2. Radoslaw Nowicki (Poljska)
3. Zdravko Zečević ( BiH - Banjalučka berza)

PLIVANJE (ŽENE)

1. Giozae Canli (Turska)
2. Julia Resch (Austrija)
3. Asia Krawiec (CSD Poland)

PLIVANJE (MUŠKARCI)

1. Peter Strasser (Austrija)
2. Andrzej Gerula (Poljska)
3. Wolfgang Bendel (Austrija)

TRČANJE (ŽENE)

1. Hermina Panter (Slovenija)
2. Yeliz Bektas (Turska)
3. Anita Slotwinska (CSD Poland)

TRČANJE (MUŠKARCI)

1. Marcin Wrona (CSD Poland)
2. Aleš Rink (Slovenija)
3. Onur Sirek (Turska)

KUGLANJE (ŽENE)

1. Andrea Tyukodi (Mađarska)
2. Katalin Jakab (Mađarska)
3. Hatice Gizem Erol (Turska)

KUGLANJE (MUŠKARCI)

1. Alpad Sarkozi (Mađarska)
2. Miklos Kropt (Mađarska)
3. Marcis Ytona (CSD Poland)

 

Foto: